Orezul
Denumire ştiinţifică: Oryza sativa.
Prezentare. Orezul este o
graminee anuală, mare iubitoare de umezeală. Tulpina plantei de orez este
dreaptă, cilindrică, noduroasă – mai ales spre bază. La o anumită înălţime de la
sol, această tulpină se ramifică. Înălţimea maximă a orezului din cultură este
de 1,30 metri. Frunzele orezului sunt lungi, liniare, cu peri pe ele.
Inflorescenţa este foarte dezvoltată – poate ajunge chiar şi la 30 cm lungime,
fiind în formă de ciorchine. Florile apar în iulie şi august. Fructul de orez
este o cariopsă. După cum se ştie, orezul este un aliment de bază pentru
aproape jumătate din populaţia lumii. Fiind un aliment foarte hrănitor, orezul
are şi o serie de proprietăţi medicinale. Pentru aplicaţii medicinale se prepară
apă de orez, mucilagii de orez, decoct, orez fiert.
Întrebuinţări.
Din
punct de vedere medicinal, orezul este eficient, prin tradiţie, în tratarea
deranjamentelor gastro-intestinale, precum şi în unele afecţiuni dermatologice.
Cercetări mai noi arată că orezul şi preparatele medicinale din orez reduc
hipertensiunea, favorizează creşterea, combat asteniile. De asemenea, orezul potenţează
activitatea rinichiului, sporind şi îmbunătăţind calitativ întreaga activitate de
la nivelul rinichilor şi a căilor renale. Prin compoziţia deosebit de complexă şi
de echilibrată, orezul şi preparatele medicinale din orez favorizează procesele
de creştere şi de fortificare a organismului, fiind recomandate copiilor şi
convalescenţilor. În medicina chinezească, orezul este considerat a fi un
veritabil agent anticanceros.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu