vineri, 1 martie 2013

Faceti-va bine (221)


Păducelul
Denumire ştiinţifică: Crataegus monogyna; Crataegus laevigata; Crataegus oxyacantha.
Denumiri populare: gherghinar, mălai moale, mărăcine alb, mărăcine.
Prezentare. Sub denumirea de păducel sunt identificate câteva specii de arbuşti foarte asemănători, aparţinând familiei rozaceelor. În mod obişnuit, păducelul poate ajunge la trei-patru metri înălţime. Unele specii, cu înălţimea de până la opt metri, au chiar înfăţişare de arbori. Păducelul este un arbust rămuros, ghimpos, cu frunze mici şiflori albe. Înfloreşte primăvara, în aprilie-mai. Fructele au culoarea roşie. Păducelul creşte în zone ceva mai deschise şi libere, adică pe la marginea pădurilor, pe câmpuri, pe dealuri, în perdele vegetale de protecţie, pe terenuri frământate, singuratic sau în grupuri mari ce pot forma spinări. Varietăţile cu flori roz pot fi întâlnite şi sub formă cultivată, mai ales pentru ornament. Cel mai cunoscut păducel este cel denumit ştiinţific Craetegus monogyna. Culegătorii de plante medicinale recoltează de la arbustul de păducel florile, vârfurile cu frunze şi flori, fructele şi, uneori, coaja ramurilor tinere.
Substanţe active importante: derivaţi flavonici, steroli, colină, trimetilamină, acizi (clorogenic, cafeic), ulei volatil, glucozide, leonurină, acid triterpenic. Acidul triterpenic are o mare importanţă medicinală. Din păducel se fac infuzie şi tinctură, dar şi mixturi, vin medicinal, extract fluid. În mod frecvent, în aplicaţii medicinale este utilizată infuzia.
Întrebuinţări. Acidul triterpenic din păducel este benefic, în primul rând, în suferinţele cardiovasculare, acest compus contribuind la întărirea inimii şi lărgirea căilor coronariene, la tratarea bolilor de inimă pe fond nervos, a hipertensiunii şi hipotensiunii arteriale, tahicardiei, tulburărilor neuro-vegetative şi insomniilor. Totodată, păducelul regularizează circulaţia sângelui, atât în plan central, cât şi la nivel periferic. De asemenea, păducelul previne producerea accidentelor cerebrale, combate obezitatea, reduce tulburările de pubertate sau de menopauză. Florile de păducel pot fi combinate cu alte plante medicinale, de exemplu cu odolean şi talpa gâştei, rezultând un ceai medicinal valoros.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!