duminică, 3 martie 2013

Faceti-va bine (222)

Păpădia
Denumire ştiinţifică: Taraxacum officinale.
Denumiri populare: lăptucă, păpălungă, guşa găinii, floarea turcului.
Prezentare. Păpădia este o erbacee perenă. Face parte din familia compozitelor şi poate atinge înălţimea de 15 – 20 cm. Rizomul păpădiei este vertical. Tulpina, care este foarte scurtă, formează la bază o rozetă de frunze. Florile, grupate într-o inflorescenţă colorată în galben auriu, au un parfum dulce. Păpădia înfloreşte din aprilie şi până în octombrie. Întreaga plantă conţine un suc lăptos. Păpădia creşte pretutindeni în România – pe pajişti, pe fâneţe, pe terenurile necultivate, pe maidane, pe marginea drumurilor, fiind o plantă meliferă. Valoare medicinală au rădăcinile şi frunzele de păpădie, din care se prepară, în primul rând, infuzie şi decoct. În practica medicinală curentă, păpădia se utilizează şi sub alte forme.

Substanţe active importante: taraxacină şi taraxosterină – compuşi specifici, pectină, glucide, vitaminele A, B, C şi D, inulină, rezine, fitosteroil, acizi. Rădăcina este foarte bogată în latex, substanţă care conţine, desigur, cauciuc.
Întrebuinţări. Păpădia este una dintre cele mai la îndemână şi mai cunoscute plante medicinale. Bogăţia de compuşi activi – inclusiv agenţi bactericizi – din frunze, şi mai ales din rădăcină, face din ea un leac pentru multe afecţiuni. Infuzia şi decoctul de păpădie reduc aciditatea din stomac, sporesc diureza, tonifiază şi detoxifică întreg organismul, potenţează activitatea ficatului şi a vezicii biliare (stimulând secreţiile acestor două organe, precum şi secreţiile intestinale, stomacale, salivare), contribuie la refacerea şi menţinerea echilibrului endocrin. Preparatele de păpădie ajută la eliminarea colesterolului din organism, dar se utilizează chiar şi în constipaţii, afecţiuni renale, eczeme, gută, diabet, lipsă de poftă de mâncare, ateroscleroză, varice, reumatism. Interesantă este folosirea păpădiei în tratamente împotriva obezităţii, mai ales în combinaţie cu alte plante medicinale. Păpădia se utilizează şi ca aliment – din frunzele acestei micuţe plante se face salată. A început chiar să se şi cultive din acest motiv. Florile şi capitulele pot fi, la rându-le, prelucrate, pentru a se produce un vin medicinal. Din rădăcinile de păpădie se poate obţine şi un înlocuitor de cafea. Păpădia se foloseşte şi ca materie primă în industria farmaceutică. Naturiştii recomandă cura de păpădie, în fiecare primăvară – când planta e fragedă – pe durata a cinci – şase săptămâni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!