marți, 5 martie 2013

Faceti-va bine (223)

Păpălăul
Denumire ştiinţifică: Physalis alkenkengil
Prezentare. Păpălăul – o plantă mai puţin cunoscută, este o erbacee perenă ce face parte din familia solanaceelor. Tulpina subpământeană este un rizom, iar tulpina aeriană este uneori simplă, alteori ramificată. La maturitate, această tulpină are între 25 şi 60 cm înălţime. Frunzele, de formă ovală, sunt păroase ca şi tulpina. Florile sunt alb-gălbui, iar fructul este o bacă roşie-portocalie, de dimensiunile unei cireşe. 
Florile apar pe tot parcursul verii. Fructele sunt singura parte netoxică a păpălăului. Întâlnită cu uşurinţă în flora spontană din ţara noastră, păpălăul creşte pe terenuri în paragină, în lizierele pădurilor, pe lângă tufişuri, în terenuri accidentate. Fructele de păpălău au valoare medicinală certă. De asemenea, frunzele şi tulpinile au o oarecare semnificaţie în practica medicinală. Principalul preparat medicinal obţinut din păpălău este decoctul, dar se fac şi poţiuni, siropuri, extracte şi chiar un vin medicinal. Păpălăul este o plantă toxică, otrăvitoare.
Substanţe active importante: vitamina C (păpălăul este o plantă foarte bogată în vitamina C), tanin, ulei, fizalină.
Întrebuinţări. Preparatele din fructe de păpălău diminuează durerile de rinichi şi vezică, acţionând atât ca antiinflamatoare şi bactericide, cât şi ca sedative. Aceste preparate determină eliminarea nisipului din zona rinichilor şi a vezicii urinare, fiind un diuretic activ. Păpălăul are efect benefic şi asupra activităţii ficatului, revigorând activitatea acestuia. Administrarea preparatelor de păpălău se va face sub îndrumarea specialistului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!