marți, 5 martie 2013

Foamea (10)


A doua zi m-am trezit scăldat în sudoare; febra mă vlăguise. La început nu mi-am dat bine seama ce se petrecuse cu mine. Am privit mirat în jur, m-am simţit cu totul schimbat în felul meu de a fi, nu m-am recunoscut. Mi-am pipăit braţele şi picioarele, am rămas mut de uimire că fereastra se afla pe peretele ei şi nu pe cel opus şi auzeam tropotul cailor jos în curte, de parcă acest zgomot ar fi venit de undeva, de sus. În plus, îmi era şi greaţă.
Părul scăldat în sudoare rece mi se lipise de frunte. M-am sprijinit în coate şi am privit spre pernă: era plină de şuviţe de păr umed. În cursul nopţii, picioarele mi se umflaseră în pantofi; dar nu mă dureau. În schimb, nu puteam să-mi mişc degetele.
Spre seară - începuse să se întunece - m-am sculat din pat şi am început să trebăluiesc prin cameră. Am încercat să înaintez cu paşi mici şi prudenţi, având grijă să-mi ţin echilibrul şi cruţându-mi cât mai mult picioarele. Nu eram trist şi nu plângeam; dimpotrivă, eram deosebit de mulţumit. În momentul acela, nici prin gând nu-mi trecea că vreun lucru ar putea să fie altfel de cum era.
Apoi am ieşit.
Singurul lucru care mă jena într-o oarecare măsură era foamea, cu toată repulsia pe care o simţeam faţă de mâncare. Din nou mi se făcuse o neruşinată poftă de mâncare, mă măcina o lăcomie lăuntrică persistentă, care creştea din ce în ce. Simţeam în piept ceva ce mă radea fără milă: parcă acolo s-ar fi desfăşurat o activitate tăcută, ciudată; ai fi zis că mişună câteva zeci de animale minuscule; îşi întorceau capul spre dreapta şi rodeau puţin, apoi şi-l întorceau spre stânga şi rodeau puţin, se opreau un moment, începeau din nou, îşi croiau fără zgomot şi grabă drum peste tot şi lăsau spaţii goale pretutindeni pe unde trecuseră.
Nu eram bolnav, ci epuizat; am început să transpir. M-am gândit să merg în Stortorvet, ca să mă odihnesc puţin; dar drumul era lung şi obositor. În cele din urmă, aproape că am ajuns acolo; mă aflam la colţul pieţei cu Torvgaten. Sudoarea mi se prelingea de pe frunte în ochi, îmi aburea ochelarii şi mă orbea. M-am oprit un moment că să-mi şterg fruntea. Nu ştiam unde mă aflu şi nici nu mă gândeam la asta: zgomotul din jurul meu era îngrozitor.
Deodată răsună un răcnet scurt şi tăios: Fereşte! Aud răcnetul, ba chiar foarte bine, şi fac brusc o săritură în lături, pe cât de repede îmi îngăduie picioarele mele slabe. O namilă de căruţă, care transportă pâine, trece în goana mare pe lângă mine şi îmi atinge haina cu roata. Dacă aş fi fost puţin mai sprinten, aş fi scăpat nevătămat. Poate că aş fi reuşit să fiu ceva mai sprinten, doar puţin mai sprinten, dacă mi-aş fi dat osteneala. Dar acum nu mai era nimic de făcut; simţeam că mă doare un picior, câteva degete îmi fuseseră strivite; aveam senzaţia că degetele mi se zgârciseră în gheată.
Vizitiul opreşte caii smucind din răsputeri. Se întoarce spre mine şi mă întreabă îngrozit dacă mi s-a întâmplat ceva. Da - dar putea să fie şi mai rău, nu-i chiar atât de grav... nu cred să se fi rupt ceva... o, nu face nimic...
M-am târât cât am putut de repede până la o bancă; toţi aceşti oameni, care se opriseră şi se holbau la mine, mă făceau să mă simt stânjenit. De fapt, nu fusese un accident grav. Şi dacă tot trebuia să am ghinion, apoi scăpasem relativ ieftin. Partea proastă era că îmi stricasem gheata, talpa se desprinsese de căpută. Am ridicat piciorul: în faţă, gheata era plină de sânge. Dar, oricum, nu se putea vorbi de rea-voinţă din nicio parte. Vizitiul nu avusese intenţia să mă împingă şi mai mult în nenorocire. Părea foarte înspăimântat. Poate că dacă l-aş fi rugat să-mi dea o pâine din căruţă, mi-ar fi dat-o. Şi mi-ar fi dat-o bucuros. Dumnezeu să-l răsplătească!
Simţeam o foame cumplită. Nu mai ştiam cum să-mi înăbuş această neruşinată poftă de mâncare. Mă răsuceam pe bancă, ba într-o parte, ba în cealaltă, apăsându-mi pieptul de genunchi. După ce s-a întunecat, m-am târât până la primărie - numai Dumnezeu ştie cum am ajuns acolo - şi m-am aşezat pe balustradă. Mi-am smuls un buzunar de la haină, l-am băgat în gură şi am început să-l mestec, de altminteri fără să mă gândesc precis la ceva, cu o figură întunecată, cu ochii holbaţi în gol. Auzeam nişte copii jucându-se în jurul meu şi intuiam instinctiv că cineva trece pe lângă mine. Încolo, nu mai îmi dădeam seama de nimic.
Deodată, îmi vine ideea să cobor în hală şi să fac rost de o bucată de carne crudă. Mă ridic şi traversez de-a curmezişul scara largă a clădirii primăriei, până la celălalt capăt al acoperişului halei, apoi cobor. După ce ajunsesem destul de jos, aproape până la nivelul standurilor, am început să strig pe scară şi am schiţat un gest de ameninţare, de parcă aş fi poruncit unui câine să rămână sus. Apoi m-am adresat cu impertinenţă primului măcelar pe care l-am văzut:
- O, fiţi, vă rog, atât de bun şi daţi-mi un os pentru câinele meu. Doar un os. Nu e nevoie să fie nimic pe el. Doar să ţină câinele ceva în gură.
Am primit un os, un mic ciolan minunat, pe care mai era chiar şi puţină carne. L-am vârât sub haină. I-am mulţumit măcelarului cu atâta efuziune, încât m-a privit mirat.
- Nu aveţi pentru ce, mi-a spus el.
- Nu spuneţi asta, am mormăit. Aţi fost foarte amabil. Apoi am urcat din nou. Inima îmi bătea cu putere. M-am strecurat în pasajul Smedgangen cât am putut mai în fund şi m-am oprit în faţa unei porţi dărăpănate dintr-o curte interioară. Nu se vedea de nicăieri lumină; era o beznă binevenită în jurul meu. Am început să rod ciolanul...
N-avea niciun gust; exala un miros greţos de sânge alterat şi am simţit pe loc că-mi vine să vomez. Am încercat încă odată. De-aş reuşi să nu dau carnea afară! Dar am vomat din nou. M-am înfuriat, am muşcat cu putere, am desprins o fâşie mică de came şi am înghiţit-o cu forţa. Dar nici aceasta nu a folosit la nimic: căci îndată ce bucăţelele se încălzeau în stomac, veneau iarăşi înapoi. Am strâns pumnii ca un ieşit din minţi, am început să plâng de neputinţă şi să rod cu furie. Plângeam atât de tare, încât ciolanul s-a mânjit de lacrimi. Am vomat din nou, am înjurat şi am ros mai departe, plângând de credeam că mi se rupe inima - şi am vomat încă o dată. Apoi am blestemat cu voce tare toate puterile cerului, trimiţându-le jos, la chinurile iadului.
Linişte. Nici ţipenie de om înjur, nicio lumină, niciun zgomot. Sunt în prada unei teribile agitaţii sufleteşti, respir cu greutate şi plâng scrâşnind din dinţi de câte ori trebuie să dau afară aceste bucăţele de carne, care poate că m-ar fi putut hrăni puţin. Dar fiindcă, în ciuda tuturor încercărilor, nu ajung la niciun rezultat, azvârl ciolanul cât colo. Plin de o ură dintre cele mai neputincioase şi în prada unei furii nebune, ţip făcând mişcări ameninţătoare în sus, spre cer, strig, răguşit de mânie, numele lui Dumnezeu, îndoindu-mi degetele ca nişte gheare....
- Îţi spun, o, tu, sfinte Baal al cerului, că nu exişti! Iar dacă ai exista, te-aş blestema atât de tare, încât cerul ar fremăta ca de focul iadului! Îţi spun că ţi-am oferit serviciile mele, iar tu le-ai refuzat şi m-ai izgonit şi acum îţi întorc spatele pentru totdeauna, fiindcă n-ai ştiut să recunoşti ceasul încercării. Îţi spun: ştiu că voi muri, dar tot te blestem, o, tu, Apis ceresc, chiar aşa cum sunt, cu un picior în groapă. Ai folosit forţa împotriva mea, fără să ştii că eu nu mă plec niciodată în faţa nenorocirii. Nu ar trebui să ştii asta? Oare mi-ai plămădit inima în timp ce dormeai? îţi spun că întreaga mea viaţă şi fiecare picătură de sânge din mine se bucură dacă te poate huli şi poate scuipa asupra harului tău. Din ceasul acesta mă voi lepăda de toată făptura şi de toate faptele tale, îmi voi blestema gândul dacă se va îndrepta din nou spre tine şi-mi voi sfârteca buzele dacă vor mai rosti vreodată numele tău! Dacă exişti cu adevărat, îţi spun cel din urmă cuvânt al meu, din viaţă şi de după moarte. Îţi spun adio! Apoi mă cufund în tăcere, îţi întorc spatele şi plec pe drumul meu...
Linişte.
Tremur de excitare şi de slăbiciune, rămân pe loc fără să mă mişc, murmurând încă blesteme şi înjurături, sughiţând după criza mea violentă de lacrimi, frânt şi fără vlagă după izbucnirea mea nebunească de furie. Ah! chiar în toiul suferinţelor, nu făceam altceva decât să folosesc un limbaj din cărţi, din literatură; totul era doar un fel de discurs. Stau acolo încă vreo jumătate de oră, sughiţând şi şoptind şi sprijinindu-mă cu putere de poartă. Apoi aud voci, o convorbire între doi oameni care se apropie, traversând pasajul. Mă trag la o parte, mă strecor pe lângă case şi ajung din nou pe străzile luminate. Şi deodată, în timp ce, clătinându-mă, cobor strada Youngsbakken, creierul meu începe să lucreze într-o direcţie cu totul extraordinară. Mi se pare că mizerabilele cocioabe de jos, de la colţul pieţei, acele magherniţe şi dughene pline de haine vechi sunt o ruşine pentru întreg cartierul. Ele compromit tot aspectul pieţei, sluţesc tabloul general al oraşului. Ptiu! Jos cu toată şandramaua! Apoi am plecat mai departe, socotind în gând cam cât ar putea să coste dacă ar fi strămutat acolo întregul Institut Geografic, acea clădire frumoasă, care îmi plăcea atât de mult de câte ori treceam pe lângă ea. De bună seamă, mutarea Institutului nu s-ar putea face cu o cheltuială mai mică de şaptezeci până la şaptezeci şi două de mii de coroane, o sumă frumuşică, trebuie să admitem, frumoşi bani de buzunar, hehe, cel puţin pentru un început. Am clătinat apoi din capul meu gol, recunoscând că într-adevăr erau bani frumoşi de buzunar, cel puţin pentru început. Continuam să tremur din toate mădularele şi din când în când mai suspinam încă din greu, după criza mea de lacrimi.
Aveam simţământul că nu mai rămăsese în mine nicio vlagă, că eram la capătul puterilor. Îmi era de altfel destul de indiferent, nu-mi păsa câtuşi de puţin de toate astea. Dimpotrivă, am luat-o spre partea de jos a oraşului, spre chei, depărtându-mă astfel tot mai mult de locuinţă. Din partea mea, m-aş fi întins bucuros, cât eram de lung, pe stradă, în aşteptarea morţii. Suferinţele mă făcuseră din ce în ce mai insensibil. Simţeam zvâcnituri puternice de durere în piciorul rănit. Aveam chiar senzaţia că durerea iradiază în sus, până în şold. Totuşi, nu era chiar atât de intensă. Avusesem senzaţii şi mai neplăcute în viaţă.
Încetul cu încetul, am ajuns la calea ferată. Acolo nu era niciun fel de circulaţie, niciun zgomot, doar ici şi colo câte un docher sau un marinar hoinărind cu mâinile în buzunare. Am remarcat un om şchiop, care m-a privit chiorâş când am trecut pe lângă el. M-am oprit - cu totul instinctiv - mi-am scos pălăria şi l-am întrebat dacă vasul „Nonne" a plecat. Apoi, ar fi greu de spus de ce, nu m-am putut abţine să nu pocnesc din degete, o singură dată, chiar sub nasul omului, şi să spun: „La naiba! „Nonne", da! „Nonne", pe care l-am uitat de tot! Totuşi, gândul la acest vapor continuase să existe latent în subconştientul meu, îl purtasem cu mine tot timpul, fără să-mi dau seama de acest lucru.
- Fireşte, „Nonne" a plecat de mult. Poţi să-mi spui încotro?
Omul se gândeşte puţin, sprijinindu-se pe piciorul mai lung şi ţinându-l în aer pe cel scurt, care se bălăbăneşte puţin.
- Nu, spune el. Dar ştiţi ce a încărcat aici?
- Nu, am răspuns.
Dar între timp uitasem de „Nonne" şi l-am întrebat cam care ar putea fi distanţa până la Holmestrand, socotită în mile geografice dintre cele vechi.
- Până la Holmestrand? Cred că vreo...
- Sau până la Veblungsnaes?
- Staţi o clipă... Da, cred că până la Holmestrand...
- Ascultă, până una-alta, l-am întrerupt eu din nou, nu ai vrea să fii atât de bun să-mi dai puţin tutun, numai puţin!
Am luat tutunul, i-am mulţumit omului foarte călduros şi am plecat. Nu l-am consumat, ci l-am pus îndată în buzunar. Omul nu mă slăbea din ochi. Poate că-i trezisem bănuieli, într-un fel sau altul. Fie că mergeam, fie că stăteam pe loc, îi simţeam privirile în spate şi nu-mi plăcea să fiu urmărit de acest om. Mă întorc, mă îndrept din nou spre el şi îi spun:
- Cârpaciule.
Numai cuvântul acesta: cârpaciule. Nimic altceva. In momentul în care spun asta, îl privesc cu furie drept în ochi. Simt că îl fixez teribil; era ca şi cum privirea mea ar veni dintr-altă lume. Mă opresc un moment, după ce am rostit cuvântul. Apoi pornesc din nou târându-mă spre Jaernbanetorvet. Omul nu scoate niciun cuvânt şi se mulţumeşte să mă urmărească din ochi.
Cârpaciule? M-am oprit. Oare nu cumva am avut chiar de la început senzaţia că-l mai întâlnisem o dată pe acest infirm? Sus, pe strada Graensen, într-o dimineaţă senină; tocmai îmi amanetasem vesta. Mi se părea că trecuse o veşnicie de atunci.
Mă gândesc la toate astea sprijinindu-mă de un zid din colţul pieţei cu Havnegaten, când deodată tresar şi dau să mă furişez mai departe, să mă fac nevăzut. Dar cum nu reuşesc, privesc înverşunat drept înainte, fără să mă mai ruşinez câtuşi de puţin... nu mai exista nici o posibilitate de a scăpa... în faţa mea este „comandorul".
Acum devin de o neruşinare de-a dreptul provocatoare; fac chiar un pas înainte îndepărtându-mă de zid, pentru a-i atrage atenţia. Dar nu ca să-i produc milă. Mă comport astfel ca să-mi bat joc de mine însumi, să mă ţintuiesc singur la stâlpul infamiei; aş fi fost în stare să mă rostogolesc pe jos în plină stradă şi să-l rog să treacă peste mine, să mă calce pe obraz. Nu-i spun nici măcar bună seara.
„Comandorul" bănuieşte, poate ceva, îşi dă seama că ceva nu este în ordine, îşi încetineşte puţin paşii, iar eu, pentru a-l face să se oprească, îi spun:
- Ar fi trebuit să vă aduc un manuscris, dar nu am putut să realizez încă nimic.
- A? face el întrebător. Nu l-ai terminat încă?
- Nu, nu l-am terminat încă.
Dar deodată ochii mi se umplu de lacrimi văzând amabilitatea „comandorului". Tuşesc şi îmi dreg glasul ca să-mi fac curaj. „Comandorul" îşi suflă cu putere nasul, apoi se opreşte şi mă priveşte ţintă.
- Dar până una-alta, ai din ce să trăieşti? întreabă.
- Nu, răspund eu, nu am nimic. Azi nici nu am mâncat încă, dar...
- Pentru Dumnezeu, dar nu se poate să te lăsăm aşa, să mori de foame, omule! spune el. Şi duce mâna la buzunar.
În mine se deşteaptă sentimentul de ruşine, mă dau iarăşi înapoi împleticindu-mă, spre zidul de care mă ţin cu putere; stau acolo şi îl privesc cum caută în portmoneu, dar nu spun nimic. El îmi întinde o hârtie de zece coroane. Nu face niciun fel de ceremonii, ci pur şi simplu îmi întinde banii. Totodată, repetă că nu se poate să fiu lăsat să mor de foame.
Bâlbâi o obiecţie şi nu iau hârtia îndată: spun că este ruşinos din partea mea... apoi că este prea mult...
- Grăbeşte-te, spune el şi se uită la ceas. Aştept trenul şi îl aud că vine.
Am luat banii, paralizat de bucurie. Nu am spus niciun cuvânt. Nici măcar nu i-am mulţumit.
- N-are nici un rost să te jenezi, spuse „comandorul" în cele din urmă. Ştiu că eşti în stare să scrii pentru banii ăştia. Apoi plecă.
După ce s-a îndepărtat câţiva paşi, mi-am adus aminte că nu-i mulţumisem pentru acest ajutor. Am încercat să-l ajung din urmă, dar nu puteam să înaintez destul de repede, mi se înmuiau genunchii şi mă păştea la fiecare pas primejdia să cad în nas. „Comandorul" se depărta tot mai mult. Nu am mai încercat să-l ajung şi m-am gândit să-l strig, dar nu am îndrăznit. Iar când, în sfârşit, mi-am făcut curaj şi am strigat o dată şi apoi încă o dată, dispăruse demult. Vocea îmi era prea slabă. Am rămas pe trotuar şi am privit în urma lui.
Plângeam în tăcere. Aşa întâmplare n-am mai pomenit! mi-am zis; mi-a dat zece coroane! M-am înapoiat la locul unde stătuse el şi i-am imitat toate gesturile. Am ridicat hârtia de zece coroane în faţa ochilor mei umeziţi de lacrimi, am privit-o şi pe o parte şi pe alta şi am început să înjur - să înjur de mama focului: era o realitate, ţineam în mână o hârtie de zece coroane.
Ceva mai târziu - poate chiar mult mai târziu, căci între timp se aşternuse peste tot tăcerea - m-am trezit, lucru destul de ciudat, în Tomtegaten, în faţa casei cu numărul ll. Aici îi trăsesem o dată chiulul unui birjar, care mă adusese cu trăsura, şi tot aici trecusem de două ori printr-o casă, fără să fiu văzut de nimeni.
După ce m-am oprit un moment să mă reculeg şi să mă mir, am trecut din nou pe sub poartă şi am intrat în casa pe care stătea scris: „Oferim locuinţă şi masă pentru călători". Am cerut adăpost şi mi s-a închiriat de îndată un pat. Marţi.
Soare şi vreme liniştită. O zi senină, minunată. Zăpada se topise; peste tot, viaţă, bucurie şi feţe vesele, surâsuri şi zâmbete.
Apa din fântânile ţâşnitoare cădea în arcuri aurite de razele soarelui şi înălbăstrite de cerul siniliu...
Pe la amiază, am părăsit camera mea din Tomtegaten, în care continuam să locuiesc şi să mă simt bine în schimbul celor zece coroane pe care mi le dăduse „comandorul" şi am plecat în oraş. Eram într-o dispoziţie dintre cele mai bune şi am hoinărit toată după-amiaza pe străzile cele mai animate, uitându-mă la lume. Nu era încă ora şapte când am trecut prin piaţa Sf. Olaf şi mi-am ridicat pe furiş privirile la ferestrele de la numărul 2. Peste o oră o voi vedea. Am mers tot timpul stăpânit de o uşoară şi delicioasă nelinişte. Oare ce se va întâmpla? Ce să-i spun când va coborî treptele? Bună seara, domnişoară? Sau să zâmbesc numai? M-am hotărât să rămân la zâmbet. Fireşte, o voi saluta cu toată consideraţia.
M-am îndepărtat din nou de locul acela. M-am simţit puţin jenat că venisem aşa devreme. Am făcut un ocol pe bulevardul Karl Johan, fără să pierd însă din ochi ceasul de pe clădirea Universităţii. Când s-a făcut ora opt, am luat-o din nou spre piaţa Sf. Olaf, trecând prin faţa Universităţii. Pe drum mi-a trecut prin gând că s-ar putea să ajung cu câteva minute prea târziu şi am grăbit cât am putut pasul. Piciorul mă durea foarte tare. Încolo, totul era în ordine.
M-am postat în apropierea fântânii arteziene, ca să răsuflu. Am aşteptat vreme îndelungată, tot uitându-mă în sus spre ferestrele de la numărul 2, dar ea nu mai apărea. Ei, o să mai aştept puţin, doar nu aveam nici o grabă, poate că intervenise ceva ce o făcea să întârzie. Deci, am continuat să aştept. Oare nu cumva trecusem prin toate acestea în vis? Nu cumva ne întâlnisem pentru prima dată în noaptea aceea, când am avut febră? Am început să mă gândesc, perplex, la întreaga întâmplare, şi simţeam că nu mai eram sigur de nimic.
- Hm! făcu deodată cineva în spatele meu.
Am auzit foarte bine acest sunet şi nişte paşi uşori în apropierea mea. Dar nu m-am întors. Am continuat să mă uit ţintă la scara mare din faţa mea.
- Bună seara, am mai auzit apoi.
Uit să mai zâmbesc, şi nici măcar nu-mi scot de îndată pălăria. Atât sunt de surprins văzând-o că vine din direcţia aceasta.
- Ai aşteptat mult? spuse ea, respirând mai greu. Se vedea că mersese repede.
- Nu, deloc, n-am sosit decât acum câteva clipe, am răspuns. Şi-apoi, ce importanţă ar fi avut chiar dacă aş fi aşteptat timp îndelungat? De altfel, credeam că veţi veni din altă direcţie.
- Am însoţit-o pe mama până la o familie. E invitată în seara asta.
- A, aşa? fac eu.
Pornim. Un poliţist stă la colţul străzii şi ne priveşte.
- Dar, de fapt, încotro mergem? întreabă ea şi se opreşte.
- încotro vrei dumneata, absolut încotro vrei.
- Of, da; dar e atât de neplăcut să hotărăşti singur. Pauză. Apoi spun, doar pentru ca să spun ceva:
- Ferestrele dumitale nu sunt luminate, după câte văd.
- Nu, răspunde ea vioi. Fata în casă are şi ea liber. Sunt absolut singură.
Stăm amândoi şi privim în sus, spre ferestrele de la numărul 2, de parcă nu le-am mai fi văzut până atunci.
- Atunci, n-am putea urca la dumneata? întreb. O să stau tot timpul lângă uşă, dacă vrei...
Dar acum încep să tremur de emoţie. Regret că fusesem prea insolent. Dar dacă am ofensat-o cumva şi pleacă? Dar dacă nu o voi mai vedea? O, costumul acesta mizerabil al meu. Aştept răspunsul, disperat.
- Nu o să stai deloc lângă uşă, spune ea. Am urcat. Afară, pe coridor, era întuneric şi m-a luat de mână să mă conducă. Nu trebuia să fiu aşa de tăcut, îmi spuse ea, puteam să vorbesc în toată voia. Am intrat, în timp ce aprindea o lumânare - nu a aprins o lampă, ci o lumânare - în timp ce aprindea lumânarea, îmi spuse râzând uşor:
- Dar acum nu trebuie să te uiţi la mine. Mi-e tare ruşine! Dar nu mai fac aşa ceva niciodată!
- Ce nu mai faci niciodată?
- N-o să mai... o, nu, zău... n-o să te mai sărut niciodată.
- N-o să mă mai săruţi? am întrebat eu şi am râs amândoi.
Am întins braţele spre dânsa, ea s-a dat la o parte, a evitat îmbrăţişarea trecând de cealaltă parte a mesei. Am stat şi ne-am privit un moment unul pe altul. Între noi se afla lumânarea.
Apoi începu să-şi desfacă voaleta şi să-şi scoată pălăria. În timpul acesta, ochii ei jucăuşi mă fixau urmărindu-mi toate mişcările, ca să nu o pot prinde. Am făcut o nouă încercare, dar m-am împiedicat de covor şi am căzut. Piciorul rănit nu voia să mă mai susţină. M-am ridicat cu multă greutate.
- Doamne, cum te-ai înroşit, spuse ea. Ce neîndemânatic eşti!
- Da, aşa-i.
Apoi urmărirea a început din nou.
- Parcă şchiopătezi.
- Da, cred că şchiopătez puţin, dar numai puţin.
- Ultima dată te durea un deget. Acum te doare un picior. Câte ghinioane mai ai!
- M-a călcat puţin o trăsură, acum câteva zile.
- Călcat? Iarăşi beat. Doamne, dar ce viaţă mai duci şi dumneata! Mă ameninţă cu degetul arătător şi luă o mină serioasă. Să luăm loc acum, spuse. Nu, nu acolo lângă uşă! Eşti prea rezervat. Aici. Dumneata aici şi eu acolo. Aşa! Zău, e atât de plictisitor cu oamenii timizi! Trebuie să spui şi să faci totul singură. Ei nu-ţi dau nici o mână de ajutor. Acum ai putea de pildă să pui mâna pe speteaza scaunului meu; ai fi putut să te gândeşti şi singur, nu-i aşa? Iar când spun asta, faci nişte ochi ca şi când n-ai crede că-i adevărat. Da, aşa este, am observat asta de mai multe ori. Acum, de ce te uiţi iar aşa? Doar n-o să mă faci să cred că eşti tot atât de timid şi când îţi dai drumul. Atunci, pe stradă, când erai beat, te-ai purtat destul de îndrăzneţ urmărindu-mă până acasă şi sâcâindu-mă tot timpul cu spiritele dumitale răutăcioase. „Vă pierdeţi cartea, domnişoară, vă pierdeţi cartea, sigur domnişoară!" Hahaha! Ptiu, asta zău că a fost urât din partea dumitale.
Stăteam şi o priveam pierdut. Inima îmi bătea puternic, simţeam sângele mai fierbinte în vine. O, cât era de minunat să te afli din nou într-o locuinţă omenească, să asculţi tictacul unui ceas şi să stai de vorbă cu o fată tânără şi vioaie în loc să vorbeşti doar cu tine însuţi!
- De ce nu spui nimic?
- O, cât de drăguţă eşti, răspund. Uite că m-am îndrăgostit de dumneata... în momentul acesta sunt foarte îndrăgostit! Ce pot să fac. Eşti fiinţa cea mai ciudată care... Câteodată ochii dumitale au o strălucire cum nu am mai văzut până acum. Sunt ca două flori. Cum? Nu, nu! Poate nu ca florile, ci... sunt foarte îndrăgostit de dumneata şi nu-mi foloseşte la nimic. Cum te cheamă? Serios, acum trebuie să-mi spui cum te cheamă...
- Dar pe dumneata cum te cheamă? Doamne, aproape că am uitat din nou! M-am gândit ieri, toată ziua, că ar trebui să te întreb. La drept vorbind, nu chiar toată ziua, căci de fapt ieri nu m-am gândit deloc la dumneata...
- Ştii ce nume ţi-am dat? Ţi-am zis Ylajali. Cum îţi place? E atât de unduitor...
- Ylajali?
- Da.
- Este un nume străin?
- Hm! nu e niciun nume străin.
- O, nu-i deloc urât.
După o discuţie îndelungată, am spus, în sfârşit, fiecare cum ne cheamă. Ea se aşeză pe canapea lângă mine şi împinse cu piciorul scaunul mai încolo. Apoi am început să stăm din nou de vorbă.
- Te-ai şi bărbierit în seara asta, spuse ea. În general, arăţi mai bine astăzi decât ultima dată. Dar numai un pic mai bine. Să nu-ţi închipui că... Nu, zău, data trecută arătai destul de neglijent. Pe deasupra aveai şi o cârpă oribilă înfăşurată în jurul degetului. Şi în halul acela voiai să mergi cu mine undeva, să bem un pahar de vin! Nu, mulţumesc!
- Aşadar, n-ai vrut să mergi cu mine numai fiindcă arătam atât de mizerabil? am întrebat eu.
- Nu, răspunse ea şi privi în jos. Zău că nu ăsta a fost motivul. Nici nu m-am gândit la asta.
- Ascultă, am spus eu. Desigur, îţi închipui că pot să mă îmbrac şi să trăiesc întocmai cum îmi place. Dar nu pot, căci sunt foarte, foarte sărac.
M-a privit ţintă.
- Eşti sărac?
- Da. Pauză.
- O, Doamne, dar şi eu sunt săracă, spuse ea, dând curajos din cap.
Fiecare cuvânt pe care-l rostea mă îmbăta, îmi pătrundea în inimă ca o picătură de vin. Şi la urma urmei - chiar dacă nu era decât una dintre fetele oarecare din Christiania, chiar dacă vorbea în jargonul obişnuit al acestora, afişând, întocmai ca ele, un fel de a fi degajat şi comunicativ - mă fermeca văzând cum îşi apleacă uşor capul într-o parte şi ascultă cu atenţie când spuneam ceva. Apoi, îi simţeam respiraţia.
- Ştii, am spus eu, că... dar nu trebuie să te superi... aseară, când m-am culcat, mi-am desfăcut braţele ca să te cuprind... aşa... ca şi cum te-ai afla în ele. Şi-am adormit aşa.
- Da? E tare drăguţ. Pauză.
- Fireşte că nu-ţi puteai permite să faci ceva decât de la distanţă; căci altfel...
- Nu crezi că aş putea s-o fac şi... altfel?
- Nu, nu cred.
- Dar să ştii că de la mine te poţi aştepta la orice, am spus eu, umflându-mă în pene. Apoi i-am trecut un braţ pe după mijloc.
- Pot să mă aştept? a mai spus ea.
Faptul că mă socotea atât de corect mă enerva, mă ofensa. Deodată, mi-am luat inima în dinţi, mi-am făcut curaj şi i-am luat mâna într-a mea. Dar ea şi-a retras-o încet şi s-a dat puţin mai încolo. Asta mi-a tăiat din nou curajul; m-a cuprins un sentiment de ruşine şi mi-am întors privirile spre fereastră. Da, de fapt, aveam un aspect destul de jalnic în colţul în care şedeam şi mai ales nu trebuia să-mi fac nicio iluzie. Ar fi fost cu totul altceva dacă aş fi întâlnit-o atunci când aveam încă aspectul unui om, pe timpul când duceam încă o viaţă normală, când dispuneam încă de câte ceva ca să fac faţă nevoilor. M-am simţit foarte deprimat.
- Vezi? spuse ea, vezi că am dreptate? O cută cât de mică pe frunte poate să-ţi taie curajul. Te simţi jenat chiar numai dacă cineva se îndepărtează puţin de dumneata... Apoi a râs şăgalnic, cu ochii închişi, ca şi când nu ar fi dorit nici ea să fie văzută.
- Asta-i prea de tot! am izbucnit. O să vezi acum. Apoi am cuprins-o cu putere de umeri. Oare fata asta îşi pierduse minţile? Mă socotea cumva lipsit de orice experienţă? Pe legea mea că o să-i... Nimeni nu va putea spune că, în privinţa asta, am fost un nepriceput. Fiinţa asta era un adevărat demon! Iar dacă tot trebuia să se întâmple, apoi...
Dar mare lucru nu mai era de capul meu!
Ea continua să şadă liniştită şi să ţină mai departe ochii închişi; nici unul dintre noi nu spunea nimic. Auzeam cum ne bat inimile, a mea şi a ei, ca un tropot de copite.
Am sărutat-o.
Nu mai ştiam ce fac. Am spus probabil o prostie, de care ea a început să râdă. I-am şoptit cuvinte dulci, aproape de buze, i-am mângâiat obrajii şi am sărutat-o, am sărutat-o de multe ori. I-am descheiat un nasture sau doi de la bluză, i-am văzut sânii. Erau atât de albi şi de rotunzi, şi se întrezăreau prin cămaşă ca două minuni fermecătoare.
- Pot să privesc? întreb eu, apoi încerc să măresc deschizătura de la bluză; sunt prea emoţionat şi nu reuşesc să mai deschei şi nasturii de jos, unde bluza este mai strânsă în jurul taliei. Pot să văd un pic?... Numai un pic...
Îmi trece o mână pe după gât, foarte încet, cu gingăşie; prin nările roz tremurătoare îmi trimite respiraţia drept în obraz; cu cealaltă mână începe să-şi descheie singură nasturii, unul câte unul. Râde cu un râs jenat, scurt şi mă priveşte de mai multe ori, să vadă dacă observ că i-e teamă. Desface panglicile, îşi descheie corsajul, fericită, dar în acelaşi timp şi plină de teamă. Iar mâinile mele greoaie trebăluiesc pe la nasturi şi panglici... Ca să-mi abată atenţia de la ceea ce face, mă mângâie cu mâna stângă şi spune:
- Câte fire de păr căzut ai aici!
- Da, fac eu, şi încerc să-i sărut sânii, în momentul acesta ea stă întinsă, cu bluza desfăcută de tot.... Dar deodată tresare, ca şi când şi-ar fi dat seama că a mers prea departe; îşi potriveşte din nou bluza şi se ridică puţin. Apoi, ca să-şi ascundă jena, începe din nou să vorbească despre firele de păr căzut de pe umerii mei!
- De ce îţi cade atât de tare părul? 
- Nu ştiu.
- Să-ţi spun eu, bei prea mult şi poate... ptiu, nu pot să spun! Ar trebui să-ţi fie ruşine! N-aş fi crezut asta despre dumneata! N-aş fi crezut ca dumneata, care eşti încă atât de tânăr, să-ţi pierzi părul!... Dar acum, te rog să-mi povesteşti: de fapt, ce fel de viaţă duci? Sunt sigură că este ceva îngrozitor. Dar să-mi spui numai adevărul, înţelegi? Să nu umbli cu scorneli. Aşa, acum hai, povesteşte.
O, ce oboseală mă cuprinsese! Cu cât mai bucuros aş fi stat liniştit, doar s-o privesc, în loc să-mi dau aere şi să mă canonesc cu toate aceste încercări. Nu mai eram bun de nimic, devenisem o otreapă.
- Începe, te rog, spuse ea.
Şi atunci i-am istorisit totul. Nimic decât adevărul. Nu am prezentat lucrurile în culori mai sumbre decât erau în realitate, căci nu aveam intenţia să-i stârnesc mila; i-am povestit şi de modul în care mi-am însuşit într-o seară cinci coroane.
Stătea şi mă asculta cu gura căscată, palidă, speriată, iar în ochii ei strălucitori se putea citi spaima. Dar voiam să repar lucrurile, să risipesc impresia tristă pe care o produsesem şi de aceea mi-am luat inima în dinţi:
- Acum însă s-a terminat cu toate astea; nu mai poate fi vorba de aşa ceva; acum sunt salvat!...
Dar ea era foarte abătută. Doamne fereşte! a spus şi apoi a tăcut. A repetat această propoziţie de câteva ori la intervale scurte, apoi a tăcut din nou. Doamne fereşte!
Am început să fac glume, am luat-o de mijloc, ca să o gâdil, apoi am dat s-o strâng în braţe, îşi încheiase bluza la loc şi aceasta mă enervă. De ce procedase astfel? Eram mai puţin demn în ochii ei acum, când ştia că nu mi-am pierdut părul din cauza unei vieţi uşuratice? Oare i-aş fi plăcut mai mult dacă i-aş fi spus că sunt un chefliu?... Dar să nu mai pierd vremea cu fleacuri! Ceea ce aveam de făcut era să-i dau înainte. Şi dacă era vorba numai să-i dau înainte, apoi las pe mine!
Prin urmare, trebuia să încerc din nou.
Am culcat-o, am culcat-o pur şi simplu pe canapea. S-a împotrivit - de altfel, destul de slab. Privirea ei era mirată.
- Dar... ce vrei să faci?
- Ce vreau?
- Nu... nu...
- Ba da, ba da...
- Nu, înţelege! strigă ea. Apoi a adăugat aceste cuvinte jignitoare: Zău, cred că eşti nebun!
Fără să vreau, m-am oprit un moment şi am spus:
- Nu eşti convinsă de asta.
- Ba da, arăţi ciudat! Şi-apoi, în dimineaţa aceea când m-ai urmărit... nu erai beat şi-atunci?
- Nu, şi nu eram nici flămând. Tocmai mâncasem.
- Cu-atât mai rău.
- Ţi-ar fi plăcut mai mult dacă aş fi fost beat?
- Da... oh! mi-e teamă de dumneata! Doamne, dar nu vrei să-mi dai drumul odată?
Am stat o clipă pe gânduri. Nu, nu puteam să-i dau drumul. Pierdeam prea mult. Aşa, să lăsăm fleacurile astea! La o oră atât de târzie, pe o canapea. Ei, astfel de eschivări tocmai acum? Într-un asemenea moment? Parcă nu aş şti că nu e decât timiditate? Doar nu mai eram un novice! Haidem, am vorbit destul! Să terminăm cu mofturile!
Ea opunea acum o rezistenţă înverşunată, mult prea înverşunată ca să poată proveni numai din timiditate. Ca din greşeală, am răsturnat lumânarea, care s-a stins. Acum ea se împotrivea cu desperare şi a început chiar să scâncească uşor.
- Nu, asta nu, asta nu! Dacă vrei, sărută-mi mai bine sânii. Dragul meu, iubitul meu!
M-am oprit îndată. Mi s-a părut că rosteşte aceste cuvinte atât de îngrozită, atât de neajutorată, încât m-am dat bătut. Credea că îmi oferă o compensaţie dându-mi voie să-i sărut sânii. Cât era de frumos; frumos şi naiv! Aş fi fost în stare să cad în genunchi în faţa ei.
- Dar, draga mea, am spus eu buimăcit, nu înţeleg... zău, nu înţeleg ce înseamnă jocul ăsta...
Ea se ridică şi aprinse din nou lumânarea cu mâinile tremurânde; am rămas mai departe pe canapea, fără să mai întreprind nimic. Oare ce se va mai întâmpla? De fapt, nu mă simţeam deloc în apele mele.
Ea şi-a aruncat privirile pe perete, apoi la ceas şi a tresărit.
- Oh, în curând trebuie să vină fata, spuse ea. Acestea au fost primele cuvinte pe care le-a rostit. Am înţeles aluzia şi m-am ridicat. Ea întinse mâna după palton, ca şi când ar fi dorit să-l îmbrace, dar se răzgândi, îl lăsă acolo unde era şi se îndreptă spre şemineu. Era palidă şi din ce în ce mai agitată. Ca să nu se creeze impresia că mă dă de-a dreptul afară, am întrebat-o:
- Tatăl dumitale a fost militar? Şi în acelaşi timp am dat să plec.
- Da, a fost militar. Dar de unde ştiam eu asta?
- Nu ştiam. Mi s-a părut doar aşa.
- Ciudat!
- Da. Existau anumite lucruri pe care le presimţeam. Da, da, asta ţinea de nebunia mea...
Mi-a aruncat o privire fugară, dar nu a răspuns. Simţeam că o chinuiam cu prezenţa mea, şi voiam să termin cât mai repede. M-am oprit şi am aşteptat.
- Chiar vrei să pleci? spuse ea, continuând să rămână nemişcată lângă şemineu.
Nu i-am răspuns. Mă simţeam umilit şi dezorientat - şi o priveam fără să spun nimic. Da, stricasem totul. Părea să nu-i pese deloc că eram gata de plecare; o pierdusem dintr-odată definitiv şi acum căutam ceva să-i spun de adio, un cuvânt greu, adânc, care să o impresioneze şi, poate, să-i impună puţin respect. Dar cu totul împotriva hotărârii mele de a mă arăta rece şi mândru, am început, agitat şi jignit adânc, să vorbesc de lucruri neînsemnate, iar cuvântul greu, decisiv, nu-mi venea pe buze. Am făcut o figură foarte lamentabilă. Până la urmă am ţinut iarăşi un discurs, am vorbit din nou într-o limbă cărturărească.
De ce nu-mi spune, la urma urmei, scurt şi desluşit să-mi văd de drum? am întrebat-o. Da, de ce nu-mi spune? Nu trebuie să se jeneze, în loc să-mi atragă atenţia că fata în casă urmează să se întoarcă curând, ar fi putut să-mi spună pur şi simplu: Acum dispari, căci trebuie să mă duc s-o iau pe mama şi nu vreau să mă însoţeşti pe stradă. Nu la asta s-a gândit? Ba da, sunt sigur că la asta s-a gândit, doar am înţeles numaidecât. Era nevoie de atât de puţine indicii ca să înţeleg: chiar şi numai felul în care întinsese mâna după palton şi apoi îl lăsase din nou acolo unde era, m-a convins imediat. După cum îi spuneam, aveam câteodată presimţiri. Şi poate că în asta nici nu era, la urma urmei, chiar atât de multă nebunie...
- Doamne, Dumnezeule! lartă-mă pentru cuvântul ăsta. Mi-a scăpat fără să vreau, strigă ea. Dar stătea mai departe ca ţintuită şi nu făcea niciun pas spre mine.
Eu îmi continuam neînduplecat peroraţia. Stăteam acolo şi turuiam întruna, având simţământul penibil că o plictisesc, că niciunul dintre cuvintele mele nu-şi atinge ţinta. Totuşi nu încetam să vorbesc. În fond, arătam eu, poţi să ai un suflet delicat, fără să fii neapărat nebun; există chiar firi care se hrănesc cu bagatele şi pot să se prăpădească numai din cauza unui singur cuvânt mai greu. Şi i-am dat să înţeleagă că eu aveam tocmai o astfel de fire. Adevărul este că din cauza sărăciei unele aptitudini ale mele au ajuns atât de ascuţite încât sunt în stare să-mi pricinuiască de-a dreptul neplăceri, te asigur, de-a dreptul neplăceri, din păcate! Dar lucrul ăsta îşi are avantajele sale; în anumite situaţii, îmi este chiar de folos. Omul inteligent, dar sărac, este un observator cu mult mai perspicace decât cel inteligent dar bogat. Cel sărac este atent la fiecare pas pe care îl face, ascultă bănuitor orice cuvânt rostit de oamenii care-i ies în cale; fiecare pas pe care îl face impune gândurilor şi sentimentelor sale o datorie, o sarcină. Are auzul fin şi e impresionabil, e un om cu experienţă, sufletul său este brăzdat de răni provenite din arsuri...
Apoi am vorbit un timp destul de îndelungat despre aceste arsuri din sufletul meu. Dar cu cât vorbeam mai mult, cu atât ea devenea mai nerăbdătoare; în cele din urmă, spuse de câteva ori cu desperare: Dumnezeule! frângându-şi mâinile. Vedeam bine că o torturez şi nu voiam s-o torturez. Şi totuşi, tocmai aceasta făceam, în cele din urmă, am socotit că în linii mari îi spusesem esenţialul din ceea ce dorisem să-i spun. Privirea ei disperată m-a zguduit şi am strigat.
- Acum plec, plec! Nu vezi că am şi pus mâna pe clanţă? Rămâi cu bine, rămâi cu bine! Ai putea, cred, totuşi, să-mi răspunzi ceva când îţi spun de două ori „rămâi cu bine" şi sunt gata să plec. Nici nu-ţi cer să ne mai întâlnim vreodată, căci asta te-ar îndurera. Spune-mi numai atât: de ce nu m-ai lăsat în pace? Ce ţi-am făcut? Doar nu ţi-am ieşit eu în cale, nu-i aşa? De ce-mi întorci brusc spatele de parcă nu m-ai mai cunoaşte? Acum mi-ai risipit şi ultimele iluzii, m-ai făcut mai nefericit decât am fost vreodată. Doamne, dar nu sunt nebun. Ştii prea bine, dacă accepţi să te gândeşti doar o clipă la asta, că sunt absolut normal. Vino şi dă-mi mâna! Sau dă-mi voie să mă apropii de dumneata! Vrei? N-o să-ţi fac nici un rău, vreau numai să îngenunchez pentru un moment în faţa dumitale, să îngenunchez pe podea în faţa dumitale. Se poate? Nu, nu, n-o să fac asta, căci văd că ţi-e teamă, n-o să fac, n-o să fac asta, auzi? Doamne, de ce te sperii aşa? Doar stau liniştit, nici nu mă mişc. Nu am vrut decât să îngenunchez pentru un minut, pe covor, chiar acolo, pe locul acela roşu, la picioarele dumitale. Dar ţi-a fost teamă; ţi-am citit de îndată teama în ochi. De aceea n-am mai făcut nicio mişcare. N-am făcut niciun pas când ţi-am adresat rugămintea asta, nu-i aşa? Am stat la fel de nemişcat ca acum, când îţi arăt locul unde aş fi vrut să cad în genunchi în faţa dumitale, acolo, pe trandafirul acela roşu de pe covor. Nu arăt nici măcar cu degetul, nu arăt, ca să nu te sperii. Nu fac decât să dau din cap şi să privesc într-acolo. Aşa! Iar dumneata înţelegi foarte bine la care trandafir mă refer, dar nu vrei să-mi dai voie să îngenunchez acolo; ţi-e teamă de mine şi nu îndrăzneşti să te apropii. Nu înţeleg cum de ai inima să-mi spui că sunt nebun. Dar nu mai crezi nici dumneata asta, nu-i aşa? Odată, într-o vară, e mult de-atunci, eram nebun; muncisem din greu şi uitam să iau masa la timp când trebuia să mă gândesc prea mult. Asta mi s-a întâmplat zile în şir. N-ar fi trebuit — şi totuşi, uitam mereu. Zău că-i adevărat. Să mă bată Dumnezeu dacă te mint. Vezi că mă nedreptăţeşti? Nu făceam asta fiindcă mă silea nevoia; mă bucur de credit şi încă de mult credit la Ingebert şi la Gravesen(*); s-a întâmplat de multe ori să am bani în buzunar, chiar bani mulţi - şi totuşi, nu-mi cumpăram de mâncare, fiindcă uitam. Auzi? Nu spui nimic, nu răspunzi nimic, nici nu te mişti de lângă şemineu, aştepţi să plec...
Ea s-a apropiat repede de mine şi mi-a întins mâna. Am privit-o plin de neîncredere. Oare făcea acest gest din toată inima? Sau numai ca să scape de mine? M-a cuprins cu mâinile pe după gât, avea lacrimi în ochi. Stăteam şi o priveam, îmi întinse buzele; nu puteam s-o cred; de bună seamă că nu era decât un sacrificiu din partea ei, un mijloc de a termina odată.
Ea spuse ceva. Mi s-a părut că spune: Totuşi, te iubesc. Propoziţia aceasta a rostit-o foarte încet şi nedesluşit; poate n-am auzit eu tocmai bine sau poate n-a rostit chiar aceste cuvinte. Dar m-a cuprins cu putere de după gât, şi-a ţinut braţele înlănţuite un timp, s-a înălţat chiar în vârful degetelor şi a stat aşa.
Îmi era teamă că se sileşte să-mi dea această dovadă de gingăşie, şi am spus numai:
- Cât de frumoasă eşti acum!
Altceva n-am mai spus. Am făcut câţiva paşi înapoi, am deschis uşa şi am ieşit cu spatele.
Iar ea a rămas înăuntru.
(*) Restaurante cunoscute din Christiania.
Cap9


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!