joi, 10 ianuarie 2013

Uselisti de multe feluri

Daca ar fi sa exprim intr-o formula diferenta dintre votantii de stanga si cei de dreapta, ea ar fi urmatoarea: votantii stangii vor sa li se dea, cei de dreapta vor sa produca. Asta e esenta esentelor in materie de diferente stanga-dreapta.
Teoreticienii, desigur, au de facut o multime de distinctii si nuantari, care in cele din urma te duc in zona in care nu mai ai niciun criteriu pentru a deosebi un om de stanga de unul de dreapta. Asta pentru ca si cel de dreapta primeste de la stat anumite ajutoare, pe cand cel de stanga este si el chemat sa presteze ceva in schimbul banilor acordati de la buget. Eu nu o sa intru in asemenea detalii. Pentru mine votantul de stanga e ala care asteapta sa primeasca, cel de dreapta e ala care produce. Si, in Romania, ala care asteapta sa primeasca se numeste uselist. 
Cineva care a votat cu uselistii este, prin structura, un om care asteapta sa i se dea. Motivele lui pot fi foarte variate. Unii considera ca li se cuvine sa primeasca pentru ca au muncit candva sau pentru ca parintii lor au cotizat suficient de mult la buget. Altii cred ca a fi roman presupune ca Romania sa-ti dea bani gratis. Altii cred ca trebuie sa primeasca pentru ca sunt crestini si asa a zis Cristos, sa dai si aproapelui tau. Sunt destui care considera ca de acolo de unde e mult, ajunge sa ia toata lumea cate o bucata, drept pentru care bugetul trebuie taiat in felii subtiti si impartit celor care n-au bani. Exista oameni care voteaza stanga pentru ca li se pare ca cei de dreapta sunt niste imbuibati care fura. Dar nu putini sunt smecherii care, constatand ca pot trai din ajutoare de la stat, nu mai vad niciun sens in a pune osul la vreun fel de munca. Gasesti, printre uselisti, multi amarati care chiar nu pot sa faca nimic, fie pentru ca sunt handicapati, fie pentru ca sunt bolnavi, fie pentru ca ghinioanele se tin lant. Sunt uselisti care n-au nicio vina ca nu pot produce, sunt simulanti care ar putea produce dar de ce s-o faca daca pot lua de la stat etc etc. Exact asa cum spunea o prietena de pe FB: uselistii sunt de mai multe feluri.
Ideea e ca si non-uselistii sunt de mai multe feluri si, in general, in orice grup constituit in jurul unei idei, membrii grupului sunt de mai multe feluri. Dar asta nu schimba cu nimic esenta grupului. In cazul de care vorbesc eu, chiar daca uselistii sunt de multe feluri, motivul esential pentru care voteaza cu USL este ca aceasta alianta le-a promis ca o sa le dea. Schematizand: stanga zice "venim la putere si va dam bani gratis", dreapta zice "venim la putere si va dam mijloacele prin care puteti face bani". Milioane de romani nu vor sa puna osul la treaba, sa produca si sa faca bani, ci vor sa stea cu paharelul in fata, vaicarindu-se ca viata e grea si uitandu-se daca n-a venit cumva postasul cu banii de la ajutoare. 
Pana la urma, totul tine de fibra acestui popor. Nu am idee de ce am ajuns aici. Explicatiile cu otomanii pe cap, apoi cu rusii, nu ma satisfac. Pot doar sa constat ca un mare numar de romani voteaza stanga pentru a mentine sistemul picurarii de la buget - acel sinistru "da-mi si mie". Acesti oameni nu vor sa incerce altceva. Nu vor sa se lupte pentru a iesi la suprafata. Nu vor sa isi puna in valoare capacitatile. Ei vor doar atat: sa primeasca de la buget. Si atunci, devin uselisti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!