joi, 4 octombrie 2012

Titeica

In 4 octombrie 1873 s-a nascut Gheorghe Titeica. Sunt convins ca toti cei care au terminat clasa a noua pana prin 1990 au auzit de el, cei mai multi, desigur, amintindu-si azi cum au fost terorizati si martirizati cu ajutorul instrumentului de tortura numit "Probleme de geometrie". Pun aici o poza cu acest instrument (avertizez ca urmeaza o imagine socanta):

Ce nu se spune in pagina Wiki despre Titeica e ca el a fost un violonist de exceptie. A preferat sa se dedice matematicii, pastrand cantatul la vioara ca pe un hobby. Astazi, o multime de scoli si licee ii poarta numele, ceea ce e un lucru demn de apreciat.
Desi Titeica a scris matematica de nivel inalt, in urma lui a ramas si celebra "problema a monedei de cinci lei". I s-a dat numele respectiv pentru ca Titeica ar fi creat-o in timp ce pierdea vremea tragand cu un creion conturul unei astfel de monede. Uite:

Daca trei cercuri egale trec toate prin punctul O si se mai taie doua cate doua in punctele A, B si C, atunci cercul care trece prin A, B si C este egal cu ele. 
Sigur ca treaba asta se si demonstreaza, dupa care se poate folosi in diverse imprejurari ale vietii (ramane de vazut in care anume).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!