miercuri, 5 decembrie 2012

Dambul de palariute

Azi, 5 decembrie 2012, voi dezvalui inca un secret dintre cele pe care le tin bine pastrate intr-un safe elvetian. E vorba de pregatirea ciupercilor champignon pentru gatit.
Secretul asta nu functioneaza decat la ciupercile champignon, fie ele albe sau maro. Daca va apucati de gatit alt gen de ciuperci, n-are sens sa aplicati ce veti afla de aici.

Asadar: dupa ce se curata ciupercile de codite si de coaja, obtinandu-se un mic damb de palariute, ele se vor rupe in bucati sau, asa cum prefera unii, se vor taia felii, urmand a fi gatite. Inainte de inceperea prepararii insa, trebuie executat un mic truc, esential pentru cei care vor sa obtina o mancare delicioasa. Pentru a face acest truc, e nevoie de un copil de pana in 15 ani. Daca ai un copil al tau de pana in 15 ani, e perfect. Daca nu, cheama un copil din vecini. Daca nu este posibil, ia un copil de pe strada - in acest caz trebuie sa-i dai obligatoriu un mar ionatan sau o para zemoasa, altminteri trucul nu isi produce efectul si mancarea iese banala. Dar iata in ce consta trucul.
Palariutele de champignons se triaza si se pun deoparte cele mai mici 7-8 dintre ele. Nu este obligatoriu sa fie egale, nici macar nu este posibil asa ceva. Ele insa vor avea marimi apropiate si vor fi mai mici decat toate celelalte. 
Se pun palariutele alese intr-un vas de sticla care apoi se acopera cu un stergar. Copilul, care nu stie despre ce este vorba, vine, baga mana sub stergar si ia o palariuta la intamplare. Apoi isi primeste marul sau para zemoasa si pleaca (nu uita sa-l conduci pana la usa si sa-i multumesti).
Apoi se incepe prepararea: se rup sau se taie ciupercile, cu exceptia celei care a fost extrasa de copil, care se pune intreaga. 
Cine va face asa, va obtine o mancare de ciuperci pur si simplu exceptionala. 
Succes!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!