luni, 6 mai 2013

O singura Inviere

Una din temele la care meditez adesea, dar mai abitir in perioada Pastelui, este cea a momentului in care a inviat Cristos. Anul asta, de exemplu, el a inviat pentru noi, ortodocsii, pe 5 mai. Pentru catolici, a inviat pe 31 martie. Ori asta este imposibil, cred ca macar aici o sa fie de acord toata lumea. Cristos a inviat o singura data. Cu toate astea, aproape in fiecare an, Pastele cade in zile diferite la catolici si la ortodocsi. 
O astfel de anomalie nu se poate explica rational. Pur si simplu, aici e vorba de ambitii prostesti si inclin sa cred ca nu catolicii sunt cei care gresesc. Totul tine de calendarul pe care-l folosesc unii si altii: catolicii merg, incepand cu secolul XVI, pe calendarul gregorian, in vreme ce ortodocsii au ramas si se incapataneaza sa ramana la cel iulian. Chiar daca asta duce la anomalia despre care vorbeam.
Cum oare de nu se pot pune crestinii de acord macar in privinta celei mai mari sarbatori a lor? De ce nu se sincronizeaza cele doua date? Ce s-ar intampla daca Papa si Patriarhul de Constantinopol s-ar intalni frumos undeva, sa zicem la Sinaia, si ar stabili cateva principii comune si pasii de urmat pentru a se apropia mai mult, inclusiv prin sarbatorirea Pastelui in aceeasi zi, de-acum pana-n veacul vecilor? Ce-ar fi daca Patriarhul ar face lobby printre intai-statatorii marilor biserici ortodoxe, cum ar fi cea rusa, pentru a accepta anumite schimbari? Ce-ar fi daca nu am mai zice unii Cristos si altii Hristos, unii Iisus si altii Isus? Si ce s-ar intampla daca preotii catolici ar primi dreptul de a se casatori, precum preotii ortodocsi? Dar daca s-ar unifica liturghiile? Sunt astea niste lucruri atat de importante incat sa nu se poata intelege crestinii intre ei din cauza lor? Sa fim seriosi.
Eu unul sper ca pana in 2054, cand se implineste un mileniu de la Marea Schisma, sa se ajunga la unitatea crestinilor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!