joi, 7 martie 2013

Sex cu nevasta vecinului

Dadeam, in postarea despre liberul arbitru, un exemplu de pseudo-libertate, anume cazul parintelui care ii spune copilului "Poti sa bei apa plata sau Cola, dar ai grija: daca aflu ca ai baut Cola, o sa te tin un an inchis in dulap". Ziceam ca bietul copil nu este, de fapt, cu adevarat liber sa aleaga. Nimeni nu-l impiedica sa bea Cola, adica nu-i ia nimeni sticla din mana. Dar stie ca daca bea, urmeaza sa suporte consecintele si, cel mai probabil, gandindu-se la intunericul din dulap, va "alege" sa nu bea.
Ma gandesc ca totusi lucrurile nu sunt chiar atât de simple aici. Pentru ca exista doua moduri de a bea Cola si doua moduri de a fi pedepsit (prin "a bea Cola" a se intelege "a face un lucru rau"). Poti sa bei Cola doar o singura data, pentru ca te macina curiozitatea, sau poti sa bei permanent. In primul caz, exista salvarea: te spovedesti, te pocaiesti, faci canoane si esti iertat. Daca bei din nou, repeti procedura si tot asa, pana te eliberezi. Al doilea caz este cel in care bei Cola zi de zi, iti place, depinzi de bautura si nici nu-ti mai pui problema ca faci ceva bun sau rau. In cazul asta, te asteapta pedeapsa promisa, pe care fie ai uitat-o, fie ai ignorat-o (probabil ca aici pedepsele se diversifica).
In ce priveste pedeapsa, poti fi pedepsit de Dumnezeu imediat ce ai comis fapta. Asadar bei un pahar de Cola si imediat se despica cerurile, coboara un inger si iti rupe urechile. Dar asta nu se intampla niciodata. Ca mai moare cate unul in timp ce face sex cu nevasta vecinului, asta este adevarat, dar intotdeauna exista o cauza identificabila (omul era gras si a facut infarct etc). Pedeapsa lui Dumnezeu nu vine niciodata imediat, pentru ca daca s-ar intampla asa ceva, omul ar fi lipsit de posibilitatea de a sa cai pentru fapta sa rea. Ori Dumnezeu nu este razbunator, El ca ne iubeste si nu poti sa te razbuni pe cine iubesti. Dar "pedeapsa" poate sa survina dupa un numar mai mare sau mai mic de ani in care omul a baut Cola toata ziua (cancer la ficat etc). Insa nici atunci nu sta in picioare teoria pedepsei divine, pentru mai multe motive. Intai ca unii beau Cola toata viata si mor de batranete. Apoi, cand un om se imbolnaveste si medicii constata ca si-a paradit ficatul band Cola, ceea ce pateste el este o consecinta logica si asteptata a excesului de Cola, nu a sfidarii poruncilor dumnezeiesti. In al treilea rand, cum am mai spus, Dumnezeu chiar nu intervine pe pamant, pentru ca atunci intreaga promisiune a raiului si iadului s-ar prabusi. Raiul si iadul exista pentru ca acolo sa fie rasplatiti, dupa moarte, asa cum se cuvine, cei care au pacatuit in aceasta lume. Asadar o pedeapsa aplicata acum si aici prin voia lui Dumnezeu, devine un nonsens.
Ne-am putea gandi ca lucrurile, (in cazul nostru Cola), contin in ele insele un potential de pedepsire, pentru ca paradirea ficatului pare a fi mai degraba pedeapsa aplicata de Cola decat cea aplicata de Dumnezeu. Asadar, exemplul meu initial nu este chiar cel mai potrivit. Parintele care isi inchide copilul in dulap pentru ca a baut Cola il pedepseste pentru ca s-a opus vointei lui de parinte si nu pentru ca a declansat un proces care cu timpul se va dovedi foarte nociv. Dumnezeu nu ne pedepseste pentru ca el a zis intr-un fel si noi nu am vrut sa tinem seama de sfaturile lui. De fapt, am putea spune ca nici nu ne pedepseste in vreun fel, ci doar ca nu impiedica pacatul sa ne pedepseasca. Aici ar putea sa fie o salvare a ideii de Dumnezeu atot-iubitor. Un astfel de Dumnezeu nu ne poate trimite intr-un loc unde sa fim torturati de-a pururi doar pentru ca ne-a zis sa nu facem ceva si noi am facut, el poate in schimb sa ne semnaleze pericolele si apoi, daca n-am vrut sa tinem seama de semnalele lui, sa lase lucrurile sa-si urmeze cursul. Altfel spus, el ne spune sa nu bem Cola, dar daca noi continuam sa o facem, Cola ne pedepseste si Dumnezeu nu impiedica aceasta pedeapsa, decat in cazul in care noi intelegem ce-am facut si ne pocaim.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!